
Samenwerking onderzoek, opleiding en praktijk
Landelijk Expertisecentrum
Het Landelijk Expertisecentrum Jonge Kind (LEJK) is dé plek om kennis te delen en te creëren rondom het leren, ontwikkelen en onderwijzen van jongere kinderen tussen de twee en acht jaar.
Deze kennis sluit aan bij de praktijk en is verrijkt met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Periodiek staan wij stil bij een thema dat aansluit op de actualiteit of waar vraag naar is.
Maak jij het verschil?
Laatste nieuws
In juni 2025 zat de bestuurstermijn van Anja Tertoolen erop bij LEJK/LEPOVO. Anja bracht niet alleen veel inhoudelijke kennis mee, maar ook haar werkervaring in het onderwijs en bij een Centre of Expertise. Anja is gepromoveerd op onderzoek naar de stem van het jonge kind met betrekking tot de betekenis die (oudste) kleuters verlenen aan het onderwijs waar zij dagelijks in betrokken zijn.
Op 17 juni 2025 verscheen ‘Richtlijnen gezond en verantwoord scherm- en sociale mediagebruik’ van de Rijksoverheid.
Begin juni hebben 24 trainers/ nascholers/ opleiders van po-koepels, po-scholen, kinderdagverblijven en lerarenopleiders de training afgerond om te werken met de actuele wetenschappelijke kennis uit de Handreiking Gezamenlijke training en coaching voor pedagogisch medewerkers ve en leerkrachten groep 1, 2 en 3 po.
Save the date: op woensdag 4 februari 2026 organiseren wij, LEJK en LEPOVO, ons gezamenlijke symposium ‘Van peuter tot puber: werk maken van kansrijke overgangen’.
Leestafel
Mijmering: column van Jeannette de Jong, Bestuurder bij Blosse & Bestuurslid Vereniging Netwerk Kindcentra & LEJK
De belangrijkste reden waarom ik mijn werk doe, is het kind. Het kind is de essentie van de toekomst. Het kind is geen project, geen resultaat, geen data-punt. Maar wat doen wij volwassenen? Wij bouwen muren. Muren tussen systemen, tussen mensen.
Het magazine Basisschoolmanagement.nl sprak LEJK en LEPOVO naar aanleiding van het LEJK/LEPOVO-symposium op 14 november 2024 over de doorgaande lijn.
Sardes en SEO Economisch Onderzoek hebben onderzoek gedaan naar het verbeteren van de kansen van jonge kinderen uit kwetsbare maatschappelijke groepen bij de start in het basisonderwijs. Aanleiding vormen de zorgen over de deelname van doelgroepkinderen aan voorschoolse educatie en basisschool bij 4 jaar en (het risico op) moeilijk inhaalbare onderwijsachterstanden van jonge kinderen. Het onderzoek heeft in kaart gebracht wat de meest kansrijke beleidsmaatregelen voor Nederland zijn, gegeven het huidige voorschoolse en schoolse stelsel.
Praktijkvoorbeelden
Kennisbank
Publicatie vanuit Onderwijswetenschappen, VU Amsterdam, gebaseerd op 34 relevante studies, gaat in op het belang van sociale competenties en de relatie hiervan met wat-als spel.
Publicatie in Educational Psychology Review (2024) 36:46, gepubliceerd op 25 april 2024.
De voorspellende waarde van afzonderlijke risicofactoren voor selectieve aandacht en woordenschat werd getest bij peuters die voorschoolse educatie kregen. Uiteindelijk bleek vooral het niveau van selectieve aandacht en woordenschat op 2,5 jarige leeftijd een voorspeller te zijn van de groei die kinderen op die terreinen doormaken tot hun 5e jaar. Ook dit onderzoek wijst in feite op het belang van voorschoolse educatie met name voor kinderen die op 2,5 jarige leeftijd sterk achterlopen in hun ontwikkeling op genoemde domeinen.
Laura M. Justice, Hui Jiang, Kelly Purtell, Tzu-Jung Lin, T.J. en Arya Ansari
Kalender
Overzicht van bijeenkomsten rondom het jonge kind die door ons georganiseerd worden of door onze partners waarmee wij samenwerken.
